ALIGNMENT & BALANCING TYRE

ALIGNMENT

Alignment tayar kereta sangat penting untuk jangka hayat dan panjang umur tayar. Alignment tayar yang buruk adalah salah satu punca utama pemakaian tayar yang tidak teratur dan pramatang (premature wear). Walaupun faktor lain yang mungkin berlaku seperti kekurangan putaran tayar dan keseimbangan tayar boleh menyebabkan memakai pramatang, kebanyakan penyesuaian boleh dibuat untuk menyelaraskan kereta untuk mengelakkan pemakaian pramatang tayar. Keadaan pemanduan yang tidak normal, seperti memandu di jalan raya atau jalan berpalang, dapat mengatasi masalah ini dan memerlukan keperluan untuk pemeriksaan alignment dan penyesuaian kerap.

Terdapat beberapa langkah untuk mengenal pasti sama ada kereta anda memerlukan perkhidmatan alignment. Memeriksa memakai tayar setiap tayar juga penting. Sebuah stereng luar pusat adalah petunjuk yang baik bahawa roda tidak sejajar. Kenderaan yang menarik ke satu sisi apabila anda melepaskan stereng atau sentiasa perlu diperbetulkan adalah satu lagi tanda keperluan untuk alignment.

BALANCING

Tayar mestilah seimbang untuk beroperasi pada optimumnya. Inilah sebab mengapa roda diletakkan pada mesin mengimbangi dan berat yang ditambah ke tepi sebelum tayar dipasang pada kenderaan. Ini memastikan segala-galanya seimbang. Wheels out-of-balance membuat pengalaman memandu yang tidak menyenangkan dalam beberapa cara.

Getaran adalah tanda yang paling sering diperhatikan apabila kenderaan mempunyai tayar yang tidak seimbang. Setelah keseimbangan terganggu, getaran akan mula bergerak melalui casis kereta dan ke kabin. Sekiranya tayar depan tidak seimbang, kebanyakan getaran dan pergerakan akan dirasakan di tangan anda pada stereng. Apabila tayar belakang tidak seimbang, anda biasanya merasakan kebanyakan gegaran di tempat duduk. Ia juga mengetuai kawasan tayar untuk memakai lebih cepat. Mengompaunkan masalah adalah bahawa bahagian-bahagian yang dipakai tayar semakin lemah dari masa ke masa namun mengambil penekanan yang paling sukar. Tayar yang tidak seimbang dan penggunaan tidak sekata mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi rata.

BRAKES

Mengetahui brek anda berada dalam keadaan baik untuk memastikan anda dan pengguna jalan raya yang lain selamat.

Gejala brek kereta buruk berbeza-beza bergantung kepada jenis sistem brek dalam kenderaan tertentu. Gejala umum brek kereta yang buruk adalah mencicit atau meresap apabila pedal brek digunakan dan jika penyesutan itu diabaikan, akhirnya ia akan menjadi bunyi pengisaran atau pengikatan, seperti logam pada logam, yang menunjukkan masalah yang serius. Getaran atau denyutan ketika memijak pedal menunjukkan rotor yang lekuk atau tidak sempurna. Pemutar biasanya boleh diselaraskan sekali atau dua kali sebelum memerlukan penggantian. Sekiranya pedal turun sepenuhnya ke lantai apabila ditolak, kemungkinan besar silinder tuan yang dipakai atau kebocoran bendalir brek. Kadang-kadang mengepam brek akan membawanya kembali, tetapi ia adalah berbahaya untuk memandu kenderaan dengan masalah ini. Brek harus diperiksa oleh mekanik sekurang-kurangnya sekali setahun supaya sebarang masalah dapat diperbaiki.

SUSPENSION

Fungsi penyerap kejutan melibatkan menyerap kesan dan gerakan menegak ke atas dan ke bawah untuk penggantungan gandar belakang dan depan. Tanpa penyerap kejutan, perjalanan kenderaan itu akan menjadi kasar dan bergelora, menyebabkan komponen lain dipakai lebih cepat daripada biasa.

Jika kenderaan bersandar secara berlebihan menjadi giliran yang ketat atau beransur-ansur, ini bermakna penggantungan tidak dapat mengekalkan ketinggiannya dan telah kehilangan keupayaan untuk membawa beban bingkai. Bunyi, seperti berdering dan meraung, boleh bermakna bahagian-bahagian penggantungan lain sedang keluar, dan ini boleh menjadi tanda bahawa kejutan telah kehilangan kekuatannya. Melantun atau melantun yang berlebihan apabila kenderaan yang digulung di atas bibir jalan raya atau lebam boleh menunjuk kepada shock yang telah kehilangan kesan pelembab mereka. Cecair hidraulik terperangkap dalam silinder shock memperlahankan pergerakan menegak omboh kejutan, apabila meterai telah bocor; terdapat lantunan yang jelas untuk kereta itu, tanda pasti bahawa shock mesti diganti. Ujian pemulihan yang mudah boleh dilakukan dengan menggerakkan keras di bumper depan atau belakang. Umumnya, kereta yang melantun lebih daripada dua kali mengalami masalah kejutan, yang menunjukkan penggantian.

OIL CHANGE

Penukaran minyak tetap penting untuk memastikan fungsi enjin kenderaan yang betul. Setiap penukaran minyak melibatkan penyaliran minyak enjin lama dan menggantikannya dengan minyak segar dan bersih, menawarkan pelbagai faedah.

 

Penukaran minyak membantu untuk menjaga mesin bersih dan berjalan lancar. Penukaran minyak secara berkala menghilangkan zarah untuk memastikan bahawa enjin dilincirkan dengan minyak bermotor yang berkualiti tinggi. Pakai dan geseran adalah dua punca utama pemakaian dan kegagalan enjin; perubahan minyak biasa mengurangkan haus enjin dan menghasilkan enjin yang berkekalan lebih lama. Minyak enjin yang bersih membolehkan bahagian dalaman enjin berfungsi lebih mudah dan lancar, membolehkan enjin memaksimumkan output mekanikalnya. Ini membawa bukan sahaja peningkatan perbatuan, tetapi juga peningkatan prestasi enjin. Minyak bersih membolehkan enjin untuk menjalankan lebih bersih, dan enjin pelindung yang bersih mengeluarkan kurang ekzos daripada enjin kotor.

BATTERIES

Tanda-tanda dan gejala bateri kereta akan menjadi masalah lain yang boleh berlaku di bawah tudung.

Kebanyakan kereta mempunyai cahaya yang menunjukkan bahawa bateri rosak atau buruk. Jika bateri berada di sisa hidup terakhirnya, lampu penunjuk bateri papan pemuka mungkin berada atau berkelip. Walaupun lampu amaran bateri tidak selalu menunjukkan bateri yang mati, ia muncul pada tanda awal masalah dengan bateri dan harus diperiksa oleh mekanik apabila mungkin. Perhatikan sistem elektrik kereta anda, termasuk lampu depan, radio, sistem suntikan bahan api dan pemanasan atau penghawa dingin. Apabila bateri sudah mati, semua perkara ini kurang berfungsi semasa kereta sedang berjalan.

Bateri perlu diuji oleh mekanik untuk melihat sama ada bateri masih berdaya maju. Tidak menghidupkan kereta atau menggunakan bateri boleh mengurangkan jangka hayatnya.

ALIGNMENT & BALANCING TYRE