KENAPA AIRCOND KERETA ANDA PANAS ?

Perkara yang sangat penting sebelum anda repair aircond kereta anda. Sistem aircond kereta anda bekerja dalam keadaan yang sangat panas dan sangat tinggi tekanannya. Dan untuk pengetahuan anda terdapat minyak berada di dalam compressor aircond kereta anda yang bertugas sebagai pelincir.

Risiko compressor aircond kereta anda rosak adalah tinggi bila tiada servis sistem aircond dilakukan.

Minyak compressor aircond tersebut perlulah ditukar atau di servis agar aircond kereta anda kekal sejuk lancar tahan lama dan tidak mudah untuk rosak. Jika tidak kos untuk baiki aircond kereta anda menelan belanja yang besar. Servis aircond kereta amat disarankan sebelum masalah besar berlaku.

Minyak compressor aircond kereta anda

Jadi risiko untuk aircond kereta rosak dan panas akan menjadi rendah dan anda tak perlu lalui situasi sistem aircond kereta anda rosak teruk hingga terpaksa berbelanja besar untuk repair aircond kereta anda.

Selesaikan masalah yang ada dulu, baru boleh lakukan servis flushing untuk tukar minyak compressor.

Lakukan servis aircond kereta anda secara berkala iaitu setiap 30,000km atau setahun sekali supaya aircond kereta anda sentiasa sejuk walaupun berada di bawah panas tengahari yang sangat panas. Ketahuilah apabila aircond kereta anda panas, hati anda akan turut panas. Selesaikan masalah aircond kereta anda sekarang!​

Tukar minyak compressor menggunakan machine flushing yang canggih.

Soalan Lazim

Ada 3 sebab utama compressor tu berbunyi @ jammed

  1. Minyak compressor dah hilang sifat pelinciran sebab tak pernah servis tukar minyak compressor.
  2. Sistem aircond kereta anda ada masalah bocor gas. Jadi di parts yang bocor tu bukan je gas keluar,minyak compressor pun ikut keluar sekali.Compressor running dengan minyak kurang. Sangat bahaya.
  3. Compressor aircond pernah ditukar, tapi tak ikut procedure yang betul mengakibatkan compressor aircond kereta anda bunyi @ jammed semula.

Dapatkan consultation dan pemeriksaan dari pakar aircond kereta supaya masalah aircond kereta anda selesai dan tidak berulang.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor Magnet Set
  6. Aircond Panel Switch

Serahkan kepada Pakar Aircond Kereta Anda untuk selesaikan masalah ini. Masalah aircond kereta

Sebelum topup gas dilakukan, seharusnya periksa dan pastikan gas bocor di bahagian mana. 
Sistem aircond kereta adalah closed loop system, bermaksud jika tiada kebocoran, gas aircond tidak akan kurang.

3 Perkara yang perlu diperiksa

  1. Kipas condenser/radiator
  2. Bacaan compression dari compressor
  3. Bacaan tekanan gas dalam sistem

Besar kemungkinan bau busuk tu disebabkan cooling coil atau cabin filter terlalu kotor.
Anda perlu semak bila waktu terakhir sistem aircond kereta anda diservis. ( FULL SERVICE )

Kebiasaannya air keluar di bahagian kaki passenger depan adalah sebab hose untuk air tersebut keluar atau tercabut atau tersumbat ( recommend untuk buat full servis sistem aircond )

Lebih 70% bengkel tak tahu ataupun belum betul-betul tahu tentang bacaan tekanan sistem aircond kereta. Jadi risiko kerosakan aircond kereta anda berulang sangat tinggi.

Pastikan anda pergi dan berada di bengkel yang betul-betul mahir tentang sistem aircond kereta.

Kebiasaannya masalah ni berpunca dari 4 sebab

  1. Gas aircond kurang di sebabkan ada kebocoran gas dalam sistem aircond.
  2. Blower fan motor pusing terlalu perlahan.
  3. Cooling coil tersumbat
  4. Bacaan tekanan sistem aircond kereta anda tidak memuaskan sebab tak pernah buat servis.

Sudah pasti tak servis aircond secara berkala akan menyebabkan banyak masalah berlaku.

83% PENGGUNA KERETA DI MALAYSIA TAK TAHU SISTEM AIRCOND KERETA MEREKA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor
  6. Magnet Set
  7. Aircond Panel Switch

Datang ke kedai aircond kereta kami untuk pemeriksaan percuma!

Machine khas terkini dan canggih yang digunakan untuk membuang minyak compressor yang lama secara automatic tanpa membuka satu screw pun dari compressor aircond kereta anda.

8 Parts aircond kereta sering bermasalah bila tiada servis secara berkala dilakukan.

  1. Compressor
  2. Condenser
  3. Expansion valve
  4. Pressure switch
  5. Cooling coil
  6. Discharge/Suction Hose
  7. Liquid Pipe
  8. O ring

Anda boleh bersihkan cabin filter secara DIY dengan menggunakan tekanan angin yang kuat.
Dapat menjimatkan duit sikit.

Filter drier tidak boleh dicuci. Filter drier perlu ditukar baru sewaktu servis aircond sistem dibuat.

SISTEM AIRCOND KERETA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI. 

Taikun  auto garage

AIRCOND KERETA ANDA

BERMASALAH ?

Penyebab aircond kereta anda tak sejuk langsung @ kurang sejuk ni ada banyak akibat tidak servis aircond kereta

Antaranya adalah seperti berikut

  • compression tak kuat
  • sistem tersumbat
  • gas kurang sebab ada bocor
  • kipas pusing slow
  • radiator tersumbat
  • magnet rosak
  • relay rosak
Dan pelbagai punca yang lain. Oleh itu kami tawarkan khidmat periksa dan nasihat percuma untuk masalah aircond kereta yang anda hadapi.

Untuk mengetahui kos dan masalah yang sebenar, anda boleh datang untuk kami bantu selesaikan masalah aircond kereta anda. Pakar repair aircond kereta.