AIR CONDITIONING | CAR SERVICE | TYRE SPECIALIST

  • AIR CONDITIONING
  • CAR SERVICE
  • TYRE SPECIALIST​

Siapa Kami & Apakah Kepakaran Kami?

Kepakaran kedai aircond kereta kami adalah membantu anda semua untuk menyelesaikan masalah aircond kereta anda

  • tak sejuk
  • kurang sejuk
  • tiba-tiba tak sejuk
  • sudah baiki tapi masalah tetap sama dan berulang

Masalah kereta anda yang nak kena buat minor atau major service tapi tak pasti parts apa yang perlu ditukar dan diselenggara,bertepatan dengan slogan kami

  • Excellence
  • Respect
  • Honest

Kami berbesar hati menjemput anda datang ke Taikun Auto Garage

SERVIS

AIRCOND KERETA

83% pengguna kereta di Malaysia tak tahu bahawa sistem aircond kereta mereka perlu di servis setiap 30,000 KM atau setahun sekali. Aircond tahan lama! Jemput datang ke kedai Taikun aircond kereta!

BAIKI

AIRCOND KERETA

Lebih 70% kedai aircond kereta dan bengkel kereta tak tahu ataupun belum betul-betul tahu tentang bacaan tekanan sistem aircond kereta. Jadi risiko kerosakan aircond kereta anda berulang sangat tinggi.

MASALAH

AIRCOND KERETA

Tahukah anda, 99% pemilik kereta beranggapan mereka hanya perlu topup gas sahaja untuk selesaikan masalah tersebut.Dan sebenarnya ini adalah salah. Segera singgah ke kedai aircond kereta Taikun Garage sekarang. Pakar servis aircond kereta anda!

KENAPA KAMI

why 2

TENAGA KERJA

Kami adalah pakar aircond kereta yang berpengalaman luas dalam servis aircond kereta dan selesaikan masalah aircond kereta, tidak kira jenis jenama kereta yang anda gunakan. Jemput singgah ke kedai kami!

why 1

TEKNOLOGI TERKINI DAN CANGGIH

Selain tenaga kerja kami yang pakar dan berpengalaman, peralatan dan machine yang kami gunakan di kedai aircond kereta kami juga adalah yang terkini dan canggih di pasaran. Disediakan khas bagi menghasilkan kerja berkualiti untuk selesaikan masalah aircond dan juga servis aircond kereta anda.

why 3

Excellence, Respect, Honest

Servis kami bukan sahaja pantas, kami juga cekap dan boleh dipercayai, bertepatan dengan prinsip kedai kereta kami. “Excellence, Respect, Honest"

Soalan Lazim

Ada 3 sebab utama compressor tu berbunyi @ jammed

  1. Minyak compressor dah hilang sifat pelinciran sebab tak pernah servis tukar minyak compressor.
  2. Sistem aircond kereta anda ada masalah bocor gas. Jadi di parts yang bocor tu bukan je gas keluar,minyak compressor pun ikut keluar sekali.Compressor running dengan minyak kurang. Sangat bahaya.
  3. Compressor aircond pernah ditukar, tapi tak ikut procedure yang betul mengakibatkan compressor aircond kereta anda bunyi @ jammed semula.

Dapatkan consultation dan pemeriksaan dari pakar aircond kereta supaya masalah aircond kereta anda selesai dan tidak berulang.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor Magnet Set
  6. Aircond Panel Switch

Serahkan kepada Pakar Aircond Kereta Anda untuk selesaikan masalah ini. Masalah aircond kereta

Sebelum topup gas dilakukan, seharusnya periksa dan pastikan gas bocor di bahagian mana. 
Sistem aircond kereta adalah closed loop system, bermaksud jika tiada kebocoran, gas aircond tidak akan kurang.

3 Perkara yang perlu diperiksa

  1. Kipas condenser/radiator
  2. Bacaan compression dari compressor
  3. Bacaan tekanan gas dalam sistem

Besar kemungkinan bau busuk tu disebabkan cooling coil atau cabin filter terlalu kotor.
Anda perlu semak bila waktu terakhir sistem aircond kereta anda diservis. ( FULL SERVICE )

Kebiasaannya air keluar di bahagian kaki passenger depan adalah sebab hose untuk air tersebut keluar atau tercabut atau tersumbat ( recommend untuk buat full servis sistem aircond )

Lebih 70% bengkel tak tahu ataupun belum betul-betul tahu tentang bacaan tekanan sistem aircond kereta. Jadi risiko kerosakan aircond kereta anda berulang sangat tinggi.

Pastikan anda pergi dan berada di bengkel yang betul-betul mahir tentang sistem aircond kereta.

Kebiasaannya masalah ni berpunca dari 4 sebab

  1. Gas aircond kurang di sebabkan ada kebocoran gas dalam sistem aircond.
  2. Blower fan motor pusing terlalu perlahan.
  3. Cooling coil tersumbat
  4. Bacaan tekanan sistem aircond kereta anda tidak memuaskan sebab tak pernah buat servis.

Sudah pasti tak servis aircond secara berkala akan menyebabkan banyak masalah berlaku.

83% PENGGUNA KERETA DI MALAYSIA TAK TAHU SISTEM AIRCOND KERETA MEREKA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor
  6. Magnet Set
  7. Aircond Panel Switch

Datang ke kedai aircond kereta kami untuk pemeriksaan percuma!

Machine khas terkini dan canggih yang digunakan untuk membuang minyak compressor yang lama secara automatic tanpa membuka satu screw pun dari compressor aircond kereta anda.

8 Parts aircond kereta sering bermasalah bila tiada servis secara berkala dilakukan.

  1. Compressor
  2. Condenser
  3. Expansion valve
  4. Pressure switch
  5. Cooling coil
  6. Discharge/Suction Hose
  7. Liquid Pipe
  8. O ring

Anda boleh bersihkan cabin filter secara DIY dengan menggunakan tekanan angin yang kuat.
Dapat menjimatkan duit sikit.

Filter drier tidak boleh dicuci. Filter drier perlu ditukar baru sewaktu servis aircond sistem dibuat.

SISTEM AIRCOND KERETA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI. 

Lokasi Taikun Auto Garage

Taikun  auto garage

AIRCOND KERETA ANDA

BERMASALAH ?

Penyebab aircond kereta anda tak sejuk langsung @ kurang sejuk ni ada banyak akibat tidak servis aircond kereta

Antaranya adalah seperti berikut

  • compression tak kuat
  • sistem tersumbat
  • gas kurang sebab ada bocor
  • kipas pusing slow
  • radiator tersumbat
  • magnet rosak
  • relay rosak
Dan pelbagai punca yang lain. Oleh itu kami tawarkan khidmat periksa dan nasihat percuma untuk masalah aircond kereta yang anda hadapi.

Untuk mengetahui kos dan masalah yang sebenar, anda boleh datang untuk kami bantu selesaikan masalah aircond kereta anda. Pakar repair aircond kereta.